Byta hemma mot hemma
Nedan kan du läsa allt om att flytta in och ut hos oss på Gislavedshus. Skulle du sakna någonting i informationen är du välkommen att kontakta Kundservice.
Snabblänkar
Adressändring | Byta lägenhet/direktbyte | Bredband | Överlåtelse av lägenhet
Adressändring
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så du får rätt folkbokföringsadress.
Gör anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till alla myndigheter, även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk Adressändring.
Du som bor i lägenheten ska vara folkbokförd på rätt lägenhet. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du hittar ditt nationella lägenhetsnummer i ditt kontrakt.
Sedan 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när du flyttar. Gislavedshus gör löpande kontroller för att motverka och upptäcka olovlig andrahandsuthyrning.
Byta lägenhet/direktbyte
När två hushåll som båda är hyresgäster i Gislavedshus byter bostad med varandra kallas det direktbyte. Det innebär att du byter bostad med någon annan, utan att behöva tänka på hur lång kötid du har. Förutsättningen för bytet är att du avstår från din nuvarande hyresrätt enbart i syfte att skaffa en annan permanent bostad. Bytesrätten omfattar enbart byten mellan hyresrätter.
Rätten att byta lägenheten gäller för alla som har ett förhandskontrakt som varit giltigt i minst 12 månader. Det innebär att både för hyresgäst som ska överlåta sin lägenhet och den som hyresrätten ska överlåtas till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år vid tidpunkten för bytesansökan. Om hyresgästen hyrt ut sin lägenhet i andra hand kan man inte tillgodoräkna sig den tid som lägenheten varit uthyrd.
Ett direktbyte måste alltid godkännas av Gislavedshus och nya hyreskontrakt skall undertecknas. Observera att garage och parkeringsplatser inte ingår i ett direktbyte.
Har du hittat ett direktbyte? Gör så här:
Fyll i vår blankett för direktbyte Öppnas i nytt fönster.. Den måste vara undertecknad av båda parter och inkomma till hyresavdelningen minst tre månader före det månadsskiftet då bytet planeras äga rum. Godkännande av direktbyte görs på samma sätt som vid godkännande av ny hyresgäst, det vill säga att vi kontrollerar att det inte finns några störningar eller skulder hos någon av parterna. Den som byter till ett dyrare boende eller blir ny hyresgäst hos Gislavedshus ska komplettera med inkomstuppgifter enligt våra grundkrav.
Vi besiktigar lägenheterna innan godkännande, eventuella skador ska betalas eller åtgärdas innan bytet kan ske. Om du inte har tagit väl hand om din lägenhet kan ansökan om direktbyte avslås.
Vid godkänt direktbyte händer det här:
Tid bokas för kontraktsgivning av era nya kontrakt. I samband med att nya kontrakt skrivs nollställs dina poäng i bostadskön. Du måste aktivit ställa dig i bostadskön på nytt för att samla poäng på nytt.
Ansökningsblanketten för direktbyte hittar du här Öppnas i nytt fönster..
Bredband
När du flyttar måste du returnera din TV-box och router till Telia. Om du flyttar till en annan av Gislavedshus lägenheter ska du ta med dig TV-boxen och routern till din nya lägenhet. Kontakta Telia på 020-20 20 70.
Överlåtelse av lägenhet
Enligt § 33 i hyreslagen kan en hyresgästs make/maka ha rätt att överta hyresrätten vid bodelning eller arvskifte. En hyresrätt kan inte ingå i ett testamente.
En hyresgäst som inte tänker bo i sin bostadslägenhet får överlåta hyresrätten till en närstående som varaktigt sammanbott med honom/henne enligt § 34 i hyreslagen. Med varaktighet menas att sammanboendet pågått under en längre tid (praxis är 3 år). Om något oförutsett inträffar innan tre år har gått kan en individuell prövning göras.
En förutsättning vid överlåtelse är att lägenheten använts med gemensamt hushåll, under äktenskapsliknande former och att den har varit den enda stadigvarande bostaden för de sökande. Det innebär att en kompis, inneboende eller andrahandshyresgäst inte kan överta ett hyreskontrakt. Det är hyresgästens uppgift att styrka sammanboendet.
Den nya hyresgästen måste bli godkänd enligt våra kriterier för att få överta ett hyreskontrakt.
Personbevis ska bifogas för båda parter och inkomstuppgift från arbetsgivare eller liknande ska bifogas för övertagande part. Eventuellt kan hyresgästen komma att behöva komplettera ansökan.